Projects
People
Contact
Search
>
Patterson Hall Renovation
Eastern Washington University
Cheney, Washington
In the heart of Eastern Washington University’s campus located on EWU’s central gathering lawn is NAC Architecture’s renovated Patterson Hall, the university’s largest general classroom building. The original 105,000 square-foot, 3-story building constructed in the early 1960s has been renovated and wrapped with a 30,000 square-foot, 2-story addition. The renovated building provides renewed, inviting, comfortable general instruction space with state-of-the-art teaching technology in a multitude of classroom sizes and configurations. It also incorporates much needed study spaces designed for individual and collaborative study. The study spaces and their locations promote student-faculty interaction.
Introducing daylight into the formerly dark, bulky building mass was a priority of EWU. Student lounges, study spaces and stairs were relocated to the corners of the building and have access to generous daylight and views. An internal, day lit, 3-story atrium was introduced into one of the main circulation corridors. Patterson Hall, which is expecting LEED Gold certification, contains 48 academic instructional spaces, a forensics lab and 200 work spaces for faculty and staff including 140 private offices that all have exterior windows.
Wrap Existing Building
Campus Connections
New entries are placed at the corners of the building, changing the building circulation patterns to better connect to the main directions of campus circulation. Open corners serve as major sources of light and conveyors of a new indoor/outdoor relationship.
Campus Identity
As such a prominent building with respect to program and location, Patterson is a defining element of the campus identity. The new design had to be cognizant of the building’s exterior presence as well as of the impact of its interior character on the campus as a whole. The spatial sense needed a true rejuvenation, and the new Patterson Hall had to reengage the campus in a lasting and meaningful manner.
Collaboration Space
The new design takes advantage of a former challenge with the site conditions. The previously existing floors were half a floor down from the campus. The new corners bring the entrances to the campus level, resulting in several transitional platforms with informal collaboration spaces. The new spaces have vertical separations while being visually connected at the same time.
Unique features
Lighting as an architectural element