Projects
People
Contact
Search
Bellevue High School, Bellevue School District, Bellevue, Washington
 
Home  /  Projects  /  PK-12 Schools
Previous  /  Next
>
Bellevue High School
Bellevue School District
Bellevue, Washington
Awards
  • 2014 Civic Design Citation, AIA Washington Council
  • 2014 Bronze Award, Excellence in Masonry Design K12, Masonry Institute of Washington
The design of the new Bellevue High School celebrates sustainability through harmony with nature. The new entry icon sets this tone, as a cascading waterfall of roof water spills into a rain garden between two planes of red brick masonry. The red brick, as well as the recycled sculpture in the glass lobby, are in deference to the school it has replaced. Other sustainable features include proper solar orientation for perimeter daylighting, clerestories for internal borrowed daylighting, flat plate heat exchangers, a thermal displacement ventilation mechanical system for variable indoor air quality and energy efficiency, green roofs, rain gardens, photovoltaic electricity harvesting capacity on the roof, user interface for mechanical data, and recycled materials.
The planning of the school left the baseball, softball and football fields, as well as the tennis courts, gym and lockers in place. Vehicular and pedestrian circulation was reconfigured to provide safer and easier access. The center point of the school is the new commons that looks south across “wolverine plaza” onto the football field and looks north across the “community plaza” to views of the city skyline. The commons is the transition space from the event functions to the east, such as the performing arts center, the three gymnasiums and the more private academic, administrative and career technology education functions to west. The school's learning model maintains its current departmental approach, but by centrally locating the science department it can easily adapt to a personalized learning center, academy or integrated learning approach to educational delivery.