New Residence Hall, Bellevue College - Bellevue, Washington
 
Home  /  Projects  /  Student Housing
Previous  /  Next
>
In 2009, Bellevue College dropped "community" from its name, and started offering four-year degrees. However, fostering community is still at the heart of the organization’s mission, especially as it began planning for on-campus housing. The completion of this new student housing project marks the beginning of their transition from a commuter campus to a flourishing, multicultural residential college.
This 350-bed residential hall is the first phase of Bellevue College’s new student housing development. Understanding that this project was about more than creating a place for students to sleep, efforts started with a comprehensive student housing master plan to help the college understand the requirements for successful on-campus housing and establish their long-term goals. This new residence hall is the first step in creating an inclusive, live/learn student village, supporting Bellevue College’s vision to transform their campus into a 24/7 neighborhood that promotes the well-being and academic achievement of students, and offers a place where individuals can connect, thrive, and grow.
A 13,000-square-foot community hub with a cafe, lounge, and additional classroom space is located on the first floor, providing a destination where both residents and commuter students can gather and interact. A second level roof deck offers territorial views of downtown Bellevue, and a visual connection to the campus’s academic core.
A central courtyard extends off of the hub, acting not only as an outdoor gathering space, but as a way to celebrate sustainability. The new residence hall is targeting LEED Platinum certification, and this courtyard intentionally puts eco-friendly strategies on display. The terraced landscape design includes cascading rain gardens that engage observers while educating them about how natural, low-impact systems filter and clean stormwater. A series of waterfalls carries rainwater along an outdoor amphitheater, which features lines from a Langston Hughes poem about rain etched into the seat walls. Bellevue College’s student government embraced this highly-visible sustainability initiative, and voted to help bring it to life by investing their own student fund into these sustainable landscape improvements.
building exterior, planted courtyard, walkways, link to larger image
building exterior, link to larger image
building exterior, underpass, link to larger image
building exterior, underpass to courtyard, football players on field, link to larger image
students sitting on courtyard step, inspirational text on steps, link to larger image
students with laptops next to large windows, link to larger image
community interior space, link to larger image
students in lobby area, link to larger image
students  at entry viewed from above, link to larger image